Cerealele recoltate din camp contin corpuri straine: seminte de la alte plante, boabe sparte, boabe necorespunzatoare. Inainte de uscare, inainte de selectare sau inainte de depozitare aceste cereale trebuiesc precuratite.

De obicei, in procesul de uscare utilizam in serie doua curatitoare pentru cereale, astfel procesul de curatire a cerealelor este impartit in doua faze distincte si anume Precuratirea si Selectarea secundara.

Dupa ce au fost precuratite si apoi uscate, inainte de prelucrarea pentru panificatie, pentru furajare sau pentru samanta, cerealele trebuiesc selectate.

selectoare pentru cereale

Cerealele aduse de catre un elevator vor ajunge prima data in partea de curatire cu aer. Curatirea cu aer este asigurata de catre un sistem de ventilatie cu dubla aspiratie. Se realizeaza o perdea uniforma de cereale ,prin care este aspirat aerul.Cantitatea de aer aspirat poate fi reglata. Acest reglaj permite curatirea cerealelor mai usoare in asa fel incat sa nu fie aspirate de catre fluxul de aer. Impuritatile preluate de catre fluxul de aer ajung in ciclon unde se decanteaza iar valva rotativa montata la partea inferioara a ciclonului va asigura trecerea catre camera de decantare.

Dupa ventilatie, cerealele vor ajunge in interiorul sertarelor cu site plane. Impuritatile de mari dimensiuni vor fi eliminate primele, dupa care sunt colectate boabele bune iar la urma va fi eliminata spartura.

Pentru fiecare tip de cereale avem cate un set de site care pot fi montate foarte usor pe curatitor. Curatitoarele de cereale cu site plane dispun de o gama foarte variata de site cu care pot fi selectate orice fel de cereale, samanta de cereale sau orzoaica pentru bere.

Caracteristicile principale ale selectoarelor:

  1. Constructie metalica masiva, care asigura efectuarea operatiilor de curatire cu ajutorul ansamblului de site plane
  2. Cilindru dozator canelat care asigura dozarea corespunzatoare, distribuie uniform cerealele pe site, reduce viteza de cadere a cerealelor si eficientizeaza exhaustarea.
  3. Echipate cu 3 nivele de selectare cu ughiuri de inclinatie diferite, cu suprafata de 5 mp fiind corespunzatoare atat micilor producatori cat si marilor producatori.
  4. Curatitorul este prevazut cu un sistem de pre si post aspirare foarte eficient, care este perfect sincronizat, cu capacitatea de selectare a sitelor. Particulele extrase de catre sistemul de aspirare se aseaza pe fundul camerei de expansiune, iar de aici sunt transportate cu ajutorul a 2 snecuri, astfel ca exhaustarea poate fi reglata separat pe fiecare parte a selectorului. Eficienta operatiunii de exhaustare ,este asigurata de catre ventilatorul montat pe ciclonul separator de praf.

Selectoarele :