Cerealele recoltate din camp contin corpuri straine: seminte de la alte plante, boabe sparte, boabe necorespunzatoare. Inainte de uscare, inainte de selectare sau inainte de depozitare aceste cereale trebuiesc precuratite.
Precuratitoarele pentru cereale cu tambur rotativ functioneaza silentios, fara vibratii, cu consum de energie redus si pot fi reglate cu usurinta.
De obicei, in procesul de uscare utilizam in serie doua curatitoare pentru cereale, astfel procesul de curatire a cerealelor este impartit in doua faze distincte si anume Precuratirea si Selectarea secundara.
In faza de precuratire, curatitoarele pentru cereale cu tambur rotativ, elimina din cereale foarte eficient si rapid impuritatile de dimensiuni mari, respectiv bucatile de pamant sau pietrele.
Este important ca in uscator sa ajunga cereale precuratite pentru ca in acest fel putem sa reducem pericolul de incendiu datorita infundarii uscatorului, sa scadem consumul de energie si combustibil, sa crestem randamentul procesului de uscare.

Precuratitoare pentru cerealeFoto precuratitor

Cerealele aduse de catre un elevator vor ajunge prima data in partea de curatire cu aer. Curatirea cu aer este asigurata de catre un sistem de ventilatie cu dubla aspiratie. Se realizeaza o perdea uniforma de cereale, prin care este aspirat aerul. Cantitatea de aer aspirat poate fi reglata. Acest reglaj determina ce cantitate de impuritati usoare va fi aspirata de catre fluxul de aer. Impuritatile preluate de catre fluxul de aer ajung in ciclon unde se decanteaza iar valva rotativa montata la partea inferioara a ciclonului va asigura trecerea catre camera de decantare.

Dupa ventilatie, cerealele vor ajunge in interiorul tamburului rotativ al curatitorului pentru cereale si trec peste perforatiile sitelor. Impuritatile de dimensiuni mai mari vor ramane in interiorul tamburului si vor fi eliminate la capatul acestui tambur rotativ. Dimensiunile perforatiilor sitelor tamburului rotativ depind de tipul de cereale pe care dorim sa le preselectam si de ce anume impuritati se doresc a se separa pe o anumita sectiune a acestui tambur. Sistemul de curatire a sitelor mentine in permanenta curata suprafata mare a curatitorului cu site cilindrice.

Pentru fiecare tip de cereale avem cate un set de site care pot fi montate foarte usor pe curatitor. Prima sita scoate samanta marunta de buruiana, a doua sita scoate boabele sparte, iar in cea de-a treia sita vor ajunge boabele curate. Impuritatile de dimensiuni mai mari vor fi adunate in capatul tamburului de unde vor fi eliminate. Curatitoarele de cereale cu site rotative dispun de o gama foarte variata de site cu care pot fi curatate si chiar selectate orice fel de cereale.